Nått som jag fick höra från Trollet när hon var här var att jag visste hur man gjorde goda mackor. Och om jag får säga det själv så e jag nog ganska bra på mackor.
Har studerat och experimenterat lite genom åren genom att kolla på hur Sandy´s och Subway bygger upp sina mackor.
Mackor e väl nått man alltid har ätit, men hade en ganska lång period på ett par år som jag inte åt några alls. Och det är väl tack vare mitt ex jag upptäckte mackor igen eftersom hon är lite av ett mackfreak.
Men mina mackor har jag utvecklat själv.
Eftersom jag inte är guds minsta barn på den här gjorden så brukar jag göra ganska stora mackor, de är perfekta för att ersätta en lunch eller en middag just för att de är så "matiga". Dessvärre har de inte Keso på samma sätt som vi har i Sverige här nere så den mackan kan jag dessvärre inte bygga så mycket på.
Utan de här nere blir lite mer kött i och det är väl det som gör dem så mastiga.
Iaf.. tänkte visa lite snabbt på hur en typisk macka ser ut för mig om nån skulle vilja pröva på eller bara få tips på hur man kan konstruera en god macka som gör en relativt mätt.
Till den här mackan som jag käka som lunch idag så blev det följande ingredienser..
1. Ett bröd, modell medium -Ett bredare bröd är att föredra då det blir enklare att fylla dem än med en smal baguette t.ex
2. Smör - ta ditt vanliga smörgåsmargarin
3. Ost - återigen kan du ta det som du vanligen har hemma. Men jag föredrar ost av annan sort än t.ex hushållsost just för en lite mer kulminarisk upplevelse.
4. Skinka - Ta den du gillar mest men även här kan en mer "ädlare" variant användas.
5. Salami - åter igen så kan man använda medvurst eller annan hushållsvariant men jag föredrar salami och den kan man ju variera ganska kraftigt i smak.
Testa t.ex en pepparsalami.
6. Senap - Ta den du tycker bäst om men en Dijon höjer ganska mycket i smakvärde.
7. Lök - Rödlök är att föredra pga den lenare och mildare smaken
8. Grönsaker - jag använder paprika och gurka eftersom detta är grönsaker jag kan äta utan att avlida. Men för de som kan så ta sallad och tomat eller annat du gillar.
Jag börjar med att dela brödet i mitten så att du får en topp och botten. Botten så smetar jag på smöret/margarinet och toppen smetar jag in med senap.
Eftersom brödet suger åt sig senapen så brukar jag mata på lite extra för att få en mustig senapsmak med skinkan.
Tänk på att Dijon e lite starkare så då behöver man inte smeta på så mycket av den för att få smaken framträdande. För mycket kan förstöra hela smaken.
Man får pröva sig fram helt enkelt.
Löken skalas och skärs i smala strimlor. Detta för att de ska bli enklare att tugga samt inte riskeras att de tar upp för mycket tid att tuggas å då framträda för mycket i själva mackan.
Löken läggs underst på botten av mackan för att sedan täckas med osten för att hålla kvar löken i mackan.
Det e nu man börjar bygga lager på lager principen i mackan...
Sen lägger jag på osten och fyller nästa "lager" med gurka i det här exemplet. Om man använder sig av tomat å sallad så kan man använda salladen mellan löken och osten just för att osten blir det som är tyngre och då håller kvar löken och salladen mot brödet. Tomaten kan man slänga på osten och sen täcka den med skinka.
Sen på med skinkan och på med paprikan i det här exemplet. Samma princip som med löken gäller. Smala, tunna strimlor av paprikan så att man inte fastnar med att tugga för länge på en tjock bit av paprika. Använde både röd och vit paprika här och den vita e mindre och blir sista lagret så den lades på senapssidan direkt.
Sedan på med salamin som nästa lager mellan paprikorna...
Och slutligen så blev resultatet denna som jag hade som lunch idag och jösses vad god den var med den nya osten jag testade idag. En tjeckisk variant på Grevé men sjukt god på mackan. Brukar annars föredra Ementhaler eller Gouda för att de gör så pass god smakskillnad jämnfört med den vanliga Eidam som de har som hushållsost här och som smakar i stort sätt ingenting.
Bygg nu din egen macka...
tisdag 27 mars 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
brie och konjaksmedwurst + rödlök slår aldrig fel.
Skicka en kommentar